Artikel Dari Guablog

Sabtu, 8 Mac 2014

Sembelihan Orang Kafir Haram Dimakan – Jawi

| | 1 comment


JABATAN Agama Wilayah Persekutuan (Jawi) mengingatkan umat Islam agar tidak mengabaikan syariat Islam dalam aspek sembelihan haiwan yang berkait rapat dengan keimanan dan ketakwaan kepada Allah.

Dalam khutbah Jumaat hari ini, khatib mengingatkan hadirin supaya lebih cakna dalam aspek penyembelihan haiwan seperti memastikan pusat sembelihan dalam keadaan bersih dan penyembelihnya beragama Islam.

“Sedarlah, pelbagai penipuan kadang kala dilakukan oleh sesetengah pengusaha ayam dan daging apabila mereka sanggup mengupah pekerja asing yang bukan beragama Islam untuk menyembelih.

“Realitinya kitalah sebagai pengguna sering tertipu oleh mereka. Justeru, carilah pembekal yang mempunyai sijil halal dan mempunyai penyembelih bertauliah. Ingatlah bahawa sembelihan orang kafir itu adalah haram dimakan,” katanya melalui khutbah Jumaat hari ini bertajuk “Sembelihan Halal”.

Media melaporkan pada hujung bulan lalu, pemeriksaan Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) mendapati tiga pekerja pusat penyembelihan ayam di negeri itu tidak mematuhi standard halal yang melibatkan aspek menyembelih dan memproses ayam.

Pemeriksaan Jaik mendapati kebanyakan pusat penyembelihan memendekkan tempoh pendarahan ayam yang disembelih dengan segera memasukkan ayam berkenaan ke dalam air panas sebaik saja selepas disembelih untuk diproses.

Jawi berkata, syarat sembelihan yang digariskan ialah penyembelih itu mesti beragama Islam atau ahli kitab, berakal, baligh, tidak dalam keadaan berihram dan dimulai dengan bacaan bismillah ketika menyembelih.
Katanya, haiwan yang hendak disembelih juga mesti dipastikan daripada jenis yang halal dimakan iaitu bukan haiwan bertaring, berkuku tajam, beracun, bangkai dan sebagainya.

“Sebagai pengguna Islam, perhatikan dahulu leher ayam tersebut untuk memastikan kita tidak terbeli ayam yang disembelih tetapi hukumnya bangkai. Ada yang tidak memutuskan urat halkum dan marih dengan sempurna bahkan mereka memutuskan urat tersebut selepas ayam itu mati.

Sembelihan cara Islam


makanan-halal-haram



 “Selidik terlebih dahulu tempat penyembelihan haiwan atau pusat pemprosesan. Ini bagi memastikan tidak ada percampuran di antara haiwan yang halal dan haram seperti khinzir,” katanya.


Khatib berkata, memandang remeh dalam aspek penyembelihan mendekatkan diri kepada dosa dan umat Islam diseru supaya membebaskan diri daripada perkara syubhah.

Katanya, makanan yang bersih dan halal mendekatkan diri kita kepada rahmat Allah untuk beroleh taufik dan hidayah-Nya.

“Kadang kala kita memandang remeh terhadap perkara ini sehingga terbeli haiwan sembelihan yang syubhah. Bukankah syubhah itu lebih hampir kepada haram? Inilah masanya, umat Islam meletakkan keutamaan mencari makanan bebas syubhah.

“Ingatlah pemakanan yang tidak halal pasti akan memberi kesan kepada diri sendiri. Bayangkanlah, hidup orang yang memakan makanan haram pasti tidak akan tenteram, setiap amal soleh tidak terima Allah dan doanya juga tidak dimakbulkan,” katanya.

Jawi berkata, Rasulullah pernah bersabda diriwayatkan oleh Imam al-Baihaqi bermaksud: “Setiap daging yang tumbuh daripada yang haram, maka api neraka yang layak baginya.”

Katanya, makanan halal di sisi syarak adalah makanan bersih zatnya, suci kaedah perolehannya serta bebas kemudaratan.

“Sebaliknya sesuatu makanan yang haram sekalipun lazat rasanya, harum baunya tetap keji di sisi Allah. Sesungguhnya orang yang bertakwa itu sentiasa mencari yang halal dan menjauhi setiap yang haram serta syubhah.

“Islam tidak hanya memandang kebaikan sembelihan halal dari sudut fizikal sahaja, malah Islam menterjemahkan sembelihan halal sebagai pengundang keberkatan dalam kehidupan di dunia serta penyelamat di hari kiamat,” katanya. – TheMalaysianInsider

Sumber: mynewshub

1 ulasan:

  1. kenapa tak di dedahkan nama pusat penyembelihan itu supaya kita tak membelinya. saolah2 jawi tak ikhlas

    BalasPadam

Artikel Dari Salam

Artikel Dari PingJE